Overblik
Uddannelser
Efteruddannelse
Skoler
Dette modul sætter fokus på stabiliseringsbegrebet som ramme og giver den studerende indsigt i nuværende konflikter i Afrika. Endeligt inddrages læring fra tidligere og stabiliseringsindsatser, hvor særligt 20 års massiv indsats i Afghanistan, der endte med et systemkollaps, kræver refleksion.
Foto: Forsvarsgalleriet
English below
Siden afslutningen på den kolde krig har særligt Afrika og Mellemøsten (herunder Afghanistan) været i fokus for vestlige stabiliseringsindsatser. Tilgangene under betegnelsen "stabilisering" omfatter alt fra mindre udviklingsprojekter i forholdsvis stabile stater til store fredsskabende operationer som i Afghanistan, Irak, DR Congo og Mali. Fællesnævneren for disse engagementer er stabilisering, som på grund af begrebets brede og dynamiske natur er i konstant udvikling og altid forudsætter en kontekst, en ramme og ikke mindst en læringsproces for at kunne anvendes effektivt.
Dette modul sætter fokus på stabiliseringsbegrebet som ramme og giver de studerende særlig indsigt i nuværende konflikter i Vest- og Østafrika, samt sekundært i Mellemøsten med udgangspunkt i Irak. Desuden inddrages læring fra tidligere stabiliseringsindsatser, hvor især 20 års massiv indsats i Afghanistan, som endte med et systemkollaps, kræver refleksion. Modulets primære geografiske fokus vil være på Afrika, mens stabiliseringsindsatser fra andre dele af verden vil have et sekundært fokus.
Stabiliseringsmodulet fokuserer på det afrikanske kontinent, som gennem de seneste årtier har oplevet stigende ustabilitet, herunder en stigning i antallet af konflikter samt antallet af dræbte som følge af konflikter. Dette skal sammenholdes med en bekymrende tendens, hvor demokratisering, økonomisk vækst og stabilitet udfordres af fremkomsten af hybrid-demokratier og egentlige autoritære regimer i ofte svage stater, hvor religiøst inspirerede radikaliserede bevægelser udfordrer staten. Disse negative tendenser har ført til øget politisk ustabilitet, militærkup og migration, hvilket samlet set udfordrer den overordnede positive udvikling, som særligt det afrikanske kontinent oplevede i kølvandet på afslutningen af den kolde krig. I dag er Afrika det kontinent i verden med den højeste koncentration af væbnede konflikter (inklusive islamistisk terrorisme), de største udviklingsmæssige udfordringer, alvorlige problemer med maritim sikkerhed, den højeste befolkningstilvækst og de fleste store multinationale freds- og stabiliseringsoperationer.
Alt dette sker, mens Europas sikkerhedssituation er under markant forandring grundet krigen i Ukraine, hvilket også har medført et særdeles – men forståeligt – ensidigt sikkerhedspolitisk fokus på netop denne konflikt. Det ændrer dog ikke ved, at Europas sydlige og sydøstlige grænser på mellemlang til lang sigt udgør den største sikkerheds- og udenrigspolitiske trussel mod europæisk og dermed dansk sikkerhed. Det påhviler derfor også Danmark at adressere disse udfordringer effektivt inden for rammen af nuværende og fremtidige stabiliseringsindsatser. Det øgede politiske fokus i Danmark på udfordringerne fra specielt Afrika skal også ses som et udtryk for en politisk forståelse af dette. De igangværende stabiliseringsoperationer på kontinentet har haft blandede resultater og har generelt været præget af højt ressourceforbrug, doktrinelle og operative modsætninger (både strategiske, strukturelle og taktiske) samt mission creep. De er yderligere blevet udfordret af en række militærkup samt særligt den russiske Africa Corps/Wagner-gruppes, men også andre private militære aktørers, øgede indflydelse. Mandaterne er i stigende grad militært fokuserede og robuste, og ambitionen og princippet om "political primacy" og lokalt ejerskab er under voldsomt pres. Dette skal sammenholdes med, at tiden for de store FN-missioner er midlertidigt forbi, og at regionale løsninger nu prioriteres. Ingen større FN-mission er blevet iværksat de seneste ti år, og missionerne MINUSMA i Mali og MONUSCO i DR Congo er under afvikling eller lukket, og bliver erstattet af regionale modeller for fredsløsning. På det afrikanske kontinent har dette betydet en fremkomst af ad hoc-operationer som MNJTF omkring Lake Chad, G5(4)-Sahel, EAC-styrken i DR Congo og SADC-missionerne i Mozambique og DR Congo. Disse militært dominerede operationer illustrerer nogle af de udfordringer, som moderne stabiliseringsoperationer står overfor, når de forsøger at løse konflikter, der grundlæggende er politiske. Kurset vil undersøge denne kompleksitet i denne type missioner og se, hvordan forskellige missioner har forsøgt at sekvensere indsættelsen af både civile og militære værktøjer.
Dette kursus undersøger og afdækker nogle af de grundlæggende årsager til konflikter på kontinentet – med fokus på forskellige nedslagspunkter i Afrika, krigsøkonomi, statsbegrebet og dets forskellige afrikanske udtryk, lokal modstandskraft ("resilience"), religiøs radikalisering, dårlig regeringsførelse (herunder civil-militære relationer), konfliktdynamikker og konflikternes natur, samt indflydelsen fra private militære aktører. Multidimensionale stabiliserings- og fredsstøttende operationer, både regionale og multinationale, er nogle af de værktøjer, der har spillet en stor rolle i forsøget på at stoppe igangværende konflikter. Akademisk set placerer modulet sig primært i spændingsfeltet mellem Afrikastudier og stabiliseringsindsatser. Gennem en kombination af grundlæggende teoretiske perspektiver og erkendelse af eget kulturelle udgangspunkt og forforståelse, blandt andet gennem en studierejse til Vestafrika, skal de studerende styrkes i at udføre nuanceret analyse og forståelse af konflikters årsager og disses påvirkning af socioøkonomiske forhold, såsom fattigdomsbekæmpelse og levevilkår. Alt sammen med henblik på at forstå militære stabiliseringsindsatsers potentiale og begrænsninger, hvilket også vil inddrage erfaringer fra operationer i andre geografiske områder, herunder Afghanistan og Irak, når det er relevant i undervisningen.
Læringsmålene er udfærdiget i overensstemmelse med kvalifikationsramme for livslang læring, niveau 7 i det der lægges vægt på forskningsbaseret viden, der bygger på den højeste internationale forskning inden for området, nuanceret anvendelse af fagets videnskabelige metoder og praksis, samt at den studerende overordnet set kan bringe både viden og færdigheder i spil som leder og faglig rådgiver i en dansk såvel som international ramme.
Generelt
Målet med denne uddannelse er, at den studerende opnår forskningsbaseret viden, der bygger på den højeste internationale forskning inden for området, kombineret med praksiserfaring med stabiliseringsprojekter. Konkret er det målet, at den studerende opnår teoretisk viden om krige og konflikter, som danner grundlag for en stærkere analyse af udviklingen af et civilsamfund og opbygningen af et statsligt voldsmonopol, både i et europæisk og et afrikansk perspektiv. Uddannelsen sigter også mod at give den studerende et solidt vidensgrundlag om nutidige og tidligere danske stabiliseringsindsatser, herunder konfliktdynamikker, konfliktfinansiering og den rolle, som det militære stabiliseringsværktøj kan spille i konfliktløsning og konflikthåndtering. Slutteligt vil den studerende få forståelse for regional sikkerhedsarkitektur generelt, herunder træning og uddannelse af afrikanske militære enheder, samt hvordan det internationale samfunds interventioner opleves lokalt.
Færdigheder
Uddannelsen har til formål, at den studerende, ved brug af fagets videnskabelige metoder og praksis, kan udføre nuancerede og velstrukturerede analyser af det gennemgåede pensum, som præsenteres i kurset. Derudover skal den studerende kunne foretage velargumenterede vurderinger af relevante forhold fra analysen, herunder identificere og diskutere de væsentligste karakteristika og dynamikker ved det militære stabiliseringsinstruments samspil med det civile samfund i en afrikansk og mellemøstlig kontekst. Afslutningsvis er målet, at den studerende kan kommunikere disse væsentlige forhold og pointer sikkert i nationale rammer, f.eks. i kommende stabe eller analyseenheder.
Kompetencer
Uddannelsen har til hensigt, at den studerende kan anvende både viden og færdigheder som leder og faglig rådgiver, både i en afrikansk kulturel kontekst, f.eks. som udsendt af FN, EU, NATO eller lignende, samt i nationale rammer som faglig rådgiver eller leder i en dansk stab og leder af en tværfaglig arbejdsgruppe. Afslutningsvis er det målet, at den studerende selvstændigt kan opdatere og vedligeholde sit speciale gennem relevante praktiske eller teoretiske erfaringer, f.eks. udsendelser til Afrika, Mellemøsten eller deltagelse i relevant kursusvirksomhed.
Den studerende skal have et formelt militært uddannelsesniveau på minimum M311 (Premierløjtnant) eller tilsvarende kvalifikationer. Det er en fordel, hvis den studerende står foran udsendelse til Afrika/Irak eller til daglig arbejder i en stab eller projektgruppe med afrika-, stabiliserings- og kapacitetsopbygningsrelaterede opgaver.
Erfaring fra udsendelser i stabiliseringsmissioner er også en fordel. For at udnytte den studerendes forudsætninger bedst muligt, afklares disse på den første dag af tilstedeværelsesmodulet. Her spørges der til erfaringer fra internationale militære stabiliseringsoperationer i FN, EU, NATO eller andre typer koalitioner samt andre relevante erfaringer. På den baggrund inddrages de studerendes erfaringer som grundlag for dannelse af arbejdsgrupper m.m.
Evaluering
Evalueringen af kurset " Stabilisering, militær kapacitetsopbygning og våbnede konflikter i Afrika" har primært til formål at støtte fastholdelsen og udviklingen af det faglige niveau. Sekundært skal evalueringen vejlede i praktiske forhold, særligt i forbindelse med studieturen til Vestafrika. Den formelle evaluering gennemføres skriftligt efter studieturen.
Kursusstruktur
Kurset " Stabilisering, militær kapacitetsopbygning og våbnede konflikter i Afrika" har en studiebelastning på 5 ECTS-point (European Credit Transfer and Accumulation System). I bilag 1 vises den samlede belastning fordelt på de enkelte aktiviteter. Kurset består af moduler, der bygger videre på hinanden, med progression fra første til sidste kursusmodul.
Fjernundervisningsperiode 1
I fjernundervisningsmodul 1 skal de studerende selvstændigt læse og reflektere over den angivne litteratur som forberedelse til den første tilstedeværelsesperiode.
Tilstedeværelsesperiode 2
Tilstedeværelsesperiode 1 vil være koncentreret om tilegnelse af teoretisk forståelse og grundlæggende metoder. Dette vil ske gennem 21 lektioner, som gennemføres af både interne og eksterne undervisere inden for det givne tema. De studerende vil gennem hele kurset være tilknyttet studiegrupper, hvor der er mulighed for at diskutere forskellige selvvalgte tværfaglige temaer (CAS og CFS (ISK)) for at styrke forståelsen af forskellige professioner og perspektiver på udvikling af væbnede konflikter.
Fjernundervisningsperiode 2
I fjernundervisningsmodul 2 skal de studerende selvstændigt læse og reflektere over den angivne litteratur og de gennemførte forelæsninger som forberedelse til den anden tilstedeværelsesperiode, dvs. studieturen. Det anbefales yderligere, at de studerende forud for studieturen sætter sig ind i Ghanas historie, det nutidige politiske system og landets internationale rolle.
Tilstedeværelsesperiode 2
Denne periode består af en studietur til Ghana, hvor de studerende vil blive introduceret til danske stabiliseringsprojekter i praksis, få indsigt i den moderne ghanesiske stat og dens historiske rødder og udfordringer samt et indblik i Ghanas svar på udfordringer som nabo til Sahel og truslen fra radikale bevægelser.
Eksamen
Eksamen består af en mundtlig præsentation, hvor den studerende trækker et spørgsmål med udgangspunkt i pensum. Spørgsmålene vil være kendt på forhånd, og den studerende trækker ét spørgsmål til eksamen.
Bedømmelsesform: Karakter efter 7-trinsskalaen.
Eksamen foregår på dansk eller engelsk med 30 minutters eksamination (inklusiv votering). Eksaminationen omfatter 10 minutters oplæg fra den studerende baseret på det trukne spørgsmål, efterfulgt af en diskussion baseret på pensum.
Eksamination er med ekstern censur
Master of Military Studies, Flex Module (5 ECTS),
Since the end of the Cold War, Africa and the Middle East (including Afghanistan) have been the primary focus of Western stabilization efforts. Approaches under the term "stabilization" range from small development projects in relatively stable states to large peacekeeping operations in Afghanistan, Iraq, DR Congo, and Mali. The common denominator for these engagements is stabilization, which, due to its broad and dynamic nature, is constantly evolving and always requires context, a framework, and a learning process to be effectively applied.
This module focuses on the concept of stabilization as a framework and provides students with particular insights into current conflicts in West and East Africa, as well as the Middle East, with a focus on Iraq. Additionally, lessons from previous stabilization efforts will be included, with 20 years of significant involvement in Afghanistan, which ended in systemic collapse, requiring reflection. The module's primary geographic focus will be on Africa, while stabilization efforts from other parts of the world will have a secondary focus.
The stabilization module centres on the African continent, which in recent decades has experienced increasing instability, including a rise in the number of conflicts and conflict-related casualties. This is juxtaposed with a concerning trend where democratization, economic growth, and stability are challenged by the emergence of hybrid democracies and authoritarian regimes in often weak states where religiously inspired radicalized movements challenge the state. These negative trends have led to increased political instability, military coups, and migration, collectively threatening the overall positive development that Africa experienced following the end of the Cold War. Today, Africa has the highest concentration of armed conflicts (including Islamist terrorism), major developmental challenges, serious maritime security issues, the highest population growth, and the most multinational peace and stabilization operations worldwide.
All of this is happening while Europe's security situation is undergoing significant changes due to the war in Ukraine, which has understandably resulted in a unilateral security policy focused on that conflict. However, in the medium to long term, Europe's southern and southeastern borders pose the greatest security and foreign policy threat to European and, thus, Danish security. Consequently, Denmark must also address these challenges effectively within the framework of current and future stabilization efforts. The increased political focus in Denmark on the challenges from Africa is a reflection of this political understanding. Ongoing stabilization operations on the continent have had mixed results and have generally been characterized by high resource consumption, doctrinal and operational contradictions (strategic, structural, and tactical), as well as mission creep. They have also been challenged by several military coups and, notably, by the increased influence of Russia's Africa Corps/Wagner Group and other private military actors. The mandates are increasingly militarily focused and robust, and the ambition and principle of "political primacy" and local ownership are under immense pressure. This coincides with a temporary hiatus in major UN missions, with regional solutions now being prioritized. No significant UN missions have been initiated in the past decade, and the missions MINUSMA in Mali and MONUSCO in DR Congo are being phased out or closed, replaced by regional models for peace solutions. On the African continent, this has led to the emergence of ad hoc operations such as MNJTF around Lake Chad, G5(4)-Sahel, the EAC force in DR Congo, and SADC missions in Mozambique and DR Congo. These military-dominated operations illustrate some of the challenges modern stabilization operations face when trying to resolve fundamentally political conflicts. The course will examine this complexity and look at how different missions have attempted to sequence the deployment of both civilian and military tools.
This course explores some of the root causes of conflicts on the continent—focusing on various focal points in Africa, war economies, the concept of the state and its various African expressions, local resilience, religious radicalization, poor governance (including civil-military relations), conflict dynamics, and the influence of private military actors. Multidimensional stabilization and peace-supporting operations, both regional and multinational, have played a significant role in trying to halt ongoing conflicts. Academically, the module primarily positions itself in the intersection between African Studies and stabilization efforts. Through a combination of fundamental theoretical perspectives and acknowledgement of one's cultural standpoint and preconceptions, including a study trip to West Africa, students will be empowered to conduct nuanced analysis and understanding of the causes of conflicts and their impact on socio-economic conditions such as poverty alleviation and living standards. All with the aim of understanding the potential and limitations of military stabilization efforts, incorporating experiences from operations in other geographic areas, including Afghanistan and Iraq, when relevant to the teaching.
The learning objectives are formulated in accordance with the qualifications framework for lifelong learning, Level 7, emphasizing research-based knowledge grounded in the highest international research in the field, nuanced application of scientific methods and practices, and the ability to apply both knowledge and skills as a leader and professional advisor in both Danish and international contexts.
Knowledge The aim is for students to acquire research-based knowledge that combines the highest international research with practical experience in stabilization projects. Specifically, the goal is to achieve theoretical knowledge about wars and conflicts that form the basis for a stronger analysis of the development of civil society and the establishment of a state monopoly on violence in both European and African contexts. Additionally, students will gain a solid foundation in contemporary and past Danish stabilization efforts, including conflict dynamics, conflict financing, and the role that military stabilization tools can play in conflict resolution and management. Finally, they will understand regional security architecture, including the training and education of African military units, and how international interventions are perceived locally.
Skills The course aims for students to perform nuanced and well-structured analyses of the curriculum, present well-reasoned assessments of relevant issues, and communicate key points effectively in national contexts, such as future staff or analysis units.
The program aims to enable the student to apply both knowledge and skills as a leader and professional advisor in both an African cultural context, for example, when deployed by the UN, EU, NATO, or similar organizations, as well as in national settings as a professional advisor or leader in a Danish staff and as the leader of a multidisciplinary working group. Ultimately, the goal is for the student to independently update and maintain their specialization through relevant practical or theoretical experiences, such as deployments to Africa or the Middle East or participation in relevant training courses.
The student must have a formal military education level of at least M311 (Lieutenant) or equivalent qualifications. It is advantageous if the student is preparing for deployment to Africa/Iraq or is currently working in a staff or project group dealing with Africa-related stabilization and capacity-building tasks.
Experience from deployments in stabilization missions is also beneficial. To make the most of the student's qualifications, these will be clarified on the first day of the in-person module, where questions will be asked about experiences from international military stabilization operations in the UN, EU, NATO, or other types of coalitions, as well as other relevant experiences. Based on this, the students' experiences will be used to form working groups, etc.
The evaluation of the course "Stabilization, Military Capacity Building, and Armed Conflicts in Africa" primarily aims to support the maintenance and development of the academic level. Secondly, the evaluation will provide practical advice, especially concerning the study tour to West Africa. The formal evaluation is conducted in writing after the study tour.
The course "Stabilization, Military Capacity Building, and Armed Conflicts in Africa" has a workload of 5 ECTS points (European Credit Transfer and Accumulation System). Appendix 1 shows the total workload distributed across the individual activities. The course consists of modules that build on each other, with progression from the first to the last course module.
Distance Learning Period 1
In distance learning module 1, students must independently read and reflect on the assigned literature as preparation for the first in-person period.
In-Person Period 1
The first in-person period will focus on acquiring a theoretical understanding and basic methods. This will take place through 21 lessons over three days, 26-28/5-2025, conducted by both internal and external instructors within the given theme. Throughout the course, students will be assigned to study groups, where they will have the opportunity to discuss various self-selected interdisciplinary themes (CAS and CFS (ISK)) to enhance their understanding of different professions and perspectives on the development of armed conflicts.
Distance Learning Period 2
In distance learning module 2, students must independently read and reflect on the assigned literature and the conducted lectures in preparation for the second in-person period, i.e., the study tour. Additionally, it is recommended that students familiarize themselves with Ghana's history, current political system, and the country's international role before the study tour.
In-Person Period 2
This period consists of a study tour to Ghana (six days), where students will be introduced to Danish stabilization projects in practice, gain insight into the modern Ghanaian state and its historical roots and challenges, as well as understand Ghana's responses to challenges as a neighbour to the Sahel and the threat from radical movements.
The exam consists of an oral presentation in which the student draws a question based on the syllabus. The questions will be known in advance, and the student will draw one question for the exam.
Assessment form: Grade according to the 7-point grading scale.
The exam is conducted in Danish or English and includes a 30-minute examination (including assessment). The examination includes a 10-minute presentation by the student based on the drawn question, followed by a discussion based on the syllabus.
The examination is with an external examiner.
November 2024
Studerende på MMS. Officerer fra Forsvaret på niveau M321 og M331 eller tilsvarende civile.
Min. 10 – max 20
7
Jf. Kvalifikationsrammen for Livslang Læring.
5 ECTS-point
14 uger deltid
17.900 DKK
Start: 18. marts 2024
Slut: 21. juni 2024
Lektor, PhD, Thomas Mandrup, ISK-CFS
Major
Kenneth Pors Straarup
Forsvarsakademiet
MMS-sektionen
E-mail: kest@fak.dk
FIIN: fak-mms02@mil.dk
Telefon: +45 72 81 70 61
Studiekontoret
OASS Nesrine Dauti
E-mail: neda@fak.dk
FIIN: FAK-SAB-13
Tlf.: +45 728 17084