Overblik
Uddannelser
Efteruddannelse
Skoler
Hvordan lærer militære og beredskabsfaglige organisationer fra operationer og indsatser? På dette modul præsenteres teorier og metoder inden for erfaringsudnyttelse, og de anvendes på konkrete cases for at skabe refleksion på tværs af fagligheder og erfaringer.
Foto: Forsvaret
Modulet henvender sig til både militære og civile aktører med ønske om at styrke den organisatoriske evne til at opsamle og udnytte operative erfaringer. Med udgangspunkt i teorier om organisatorisk læring, metoder for dataindsamling samt NATOs guidelines for Lessons Identified & Lessons Learned-processer præsenteres deltagerne for konkrete redskaber til erfaringsudnyttelse, herunder dagbogsoptegnelser, interviews, observationer, hjelmkameraoptagelser og strukturerede databaser, samt en række relevante cases fra både den militære og den beredskabsfaglige verden. F.eks. vil vi sammen undersøge læringsprocesser fra Afghanistan, flodbølgen i Karatfjorden i Grønland i 2017 og jernbaneulykken på Storebæltsbroen i 2019, ligesom vi vil diskutere, hvordan Søværnet opsamlede og udnyttede erfaringerne fra den norske fregat Helge Ingstads forlis i 2018.
Modulet gennemføres som en studiekreds og tager i høj grad udgangspunkt i deltagernes egne erfaringer med læring fra operationer og indsatser i militære og beredskabsfaglige organisationer, hvorfor aktiv deltagelse forudsættes og forventes. Al undervisning, syndikatarbejde og eksamen foregår digitalt uden tilstedeværelse og vil bestå af dels selvstændig læsning og research, dels online diskussioner og gæsteforelæsninger.
Modulet afsluttes med en individuel skriftlig opgave på 8-10 sider, hvor teori og litteratur fra modulet anvendes til at gennemføre et eksempel på operativ erfaringsudnyttelse ud fra en selvvalgt case. Op til tre deltagere kan anmode om at skrive opgaven sammen omkring samme case. Intern censur med karakter. Intet mundtligt forsvar.
5 ECTS = ca. 137,5 timers belastning
1.600 kr.
Major
Kenneth Pors Straarup
Forsvarsakademiet
MMS-sektionen
E-mail: kest@fak.dk
FIIN: fak-mms02@mil.dk
Telefon: +45 72 81 70 61