Overblik
Uddannelser
Efteruddannelse
Skoler
De aktuelle sikkerhedspolitiske og militære udviklinger i Arktis rejser mange spørgsmålene og komplekse problemstillinger. Arktis er en stadig vigtigere prioritet i dansk udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik, og Rigsfællesskabets fremtidig indretning er ligeledes på spil.
Foto: Dennis Vang Hansen
Arktis er i disse år præget af øget militær aktivitet og stormagterne Kina, Rusland og USA konkurrerer i højere grad i regionen. Den amerikanske præsident forsøger at købe Grønland. USA sender en hangarskibsgruppe til Arktis for første gang siden 1991 og øger flyvningen med P-8 maritime patruljefly fra Island og B-1 fra Norge. Den tidligere amerikanske udenrigsminister kritiserer Kina og Rusland og erklærer at Arktis er blevet en ”arena for magt og konkurrence”. Rusland har gennem en årrække investeret i nye militære anlæg og kapabiliteter og kan nu true Grønland med flyangreb, ligesom kinesiske investeringer og diplomatiske initiativer er blevet almindelige. Samtidig knager det i Rigsfællesskabet, hvor Grønland ønsker større indflydelse over udenrigs- og sikkerhedspolitikken og i sidste ende selvstændighed fra Danmark. Alt dette sker i en region, hvor klimaforandringerne allerede længe har skabt nye muligheder, men også nye udfordringer for Forsvaret.
Formålet med dette kursus er at få redskaber til at analysere stormagtsforholdene i Arktis, implikationerne for Rigsfællesskabet og for Forsvaret samt udvikle strategiske initiativer. Kurset giver den studerende forståelse for hvordan samfundsvidenskabelig og militærvidenskabelig teori kan anvendes til analyse af Arktis, samt evnen til at forholde sig kritisk overfor analyser om disse forhold. Modulet giver et indblik i de forandringer som storpolitikken har gennemgået i de seneste år, samt de udfordringer og muligheder der følger for Danmark. De får også et indblik i Rigsfællesskabskonstruktionen og Forsvarets særlige rolle i Arktis. På den baggrund gøres de studerende i stand til at rådgive i forhold til Forsvarets rolle og opgaveløsning i Arktis.
Optaget på Master i Militære Studier, bachelor/professionsbachelor, officersuddannelse på tilsvarende niveau eller anden tilsvarende uddannelse. Det er en fordel, men ikke et krav, hvis man på forhånd har gennemført Grundmodulet i Strategi.
Efter gennemførelsen af modulet vil den studerende have opnået følgende viden, færdigheder og kompetencer:
Viden
Færdigheder
Kompetencer
Modulet består af et tilstedeværelsesmodul og en studierejse til Grønland med asynkron undervisning (f.eks. videoforelæsninger) og selvstudie før og mellem.
Undervisningen er tilrettelagt som blended learning; med en vekselvirkning mellem digitalt baseret fjernundervisning og en selvstudieperiode samt tilstedeværelse.
Selvstudieperiode
Modulet prioriterer selvstudie og her vil den studerende gå i dybden med modulets centrale elementer og problemstillinger særligt via studie af pensum. Perioden indeholder asynkrone videoforelæsninger fra undervisere. Hensigten er, at de studerende får mulighed for at reflektere over og perspektivere modulets centrale elementer og problemstillinger. Undervisere vil til selvstudieperioden udlevere læsespørgsmål, der skal målrette den studerendes læsning og sikre det faglige niveau og dermed opfyldelse af læringsmålene. I perioden skal den studerende indlede arbejdet med at udvikle en synopsis til brug ved eksamen.
Tilstedeværelsesperioden (8 dage)
Består af et tilstedeværelsesmodul og en studierejse til Grønland.
På studierejsen indgår besøg og drøftelser bl.a. i selvstyret og blandt grønlandske beslutningstagere. Der gennemføres et besøg hos Arktisk Kommando. Der vil være mulighed for individuel sparring med undervisere omkring synopsis, som skal færdiggøres efter periodens afslutning.
Prøveform: Skriftlig hjemmeopgave
Bedømmelsesform: Karakter jf. 7-trinsskalaen.
Censur: Intern
Der kræves fremmøde i alle perioder for at bestå modulet.
Det forudsættes at den studerende har et grundlæggende kendskab til International politik (IP)teori forud for optagelse.
Der forudsættes en aktiv, selvstændig, nysgerrig og kritisk refleksiv tilgang til faget. Den studerende skal deltage aktivt i diskussioner og overvejelser og have læst pensum.
Maj 2024
Studerende på MMS. Officerer fra Forsvaret på niveauet M321-M401 eller tilsvarende civile.
Niveau 7 jf. kvalifikationsrammen for livslang læring
5 ECTS-point
August - December 2024
Eksterne deltagere: 14.000 DKK
Forsvarsakademiet
Center for Arktiske Studier
Ryvangs Allé 1
2100 Kbh. Ø
LEK Jon Rahbek-Clemmensen
Institut for Strategi og Krigsstudier
Tlf.: +45 50909607
E-mail: jora@fak.dk
Major
Kenneth Pors Straarup
Forsvarsakademiet
MMS-sektionen
E-mail: kest@fak.dk
FIIN: fak-mms02@mil.dk
Telefon: +45 72 81 70 61
Studiekontoret
OASS Nesrine Dauti
E-mail: neda@fak.dk
FIIN: FAK-STU-02
Tlf.: +45 728 17084