Jeanette Serritzlev

Foto: Christian Sundsdal, Forsvarsakademiet

Er vi blevet for kloge til desinformation? De sidste ti år har den ene afsløring efter den anden afdækket, hvordan fremmede stater og private aktører forsøger at påvirke os gennem falske narrativer og propaganda. Men har vi efterhånden gennemskuet så mange falske historier, videoklip og manipulerede billeder, at informationsvåbnet har mistet sin effekt?

 

Nej, desinformation lever i bedste velgående og står måske stærkere end nogensinde. Det fortæller Jeanette Serritzlev, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, i det nyeste afsnit af ’Krigsskolen’. Jeanette Serritzlev forsker i informationskrig og påvirkningsoperationer og ser fortsat utallige eksempler på, hvordan fabrikeret og fordrejet information florerer med det formål at mislede eller henlede politikere, soldater og befolkninger:

 

Putins vage trusler om atomvåben rettet mod vestlige hovedstæder er lige så meget desinformation, som ukrainske soldater, der modtager beskeder på slagmarken om Kyivs snarlige fald, er det. Desinformationens ultimative formål er nemlig at undertvinge modparten sin politiske vilje uden brug af fysisk magt.

 

Lyt til KRIGSSKOLEN på Apple Podcasts

 

Lyt til KRIGSSKOLEN på Spotify

 

En af udfordringerne ved at arbejde med desinformation, fortæller Jeanette Serritzlev, er at få hånd om begrebet, især når man skal fortælle om truslerne til andre. Og når hun ser mod fremtiden, bliver den opgave kun sværere, fordi teknologien har potentielaet til at skabe endnu flere falske informationer og ikke mindst fordi flere borgere mener, at informationerne er sande.

 

Episodens anbefalinger til dig, der vil vide mere om desinformation:

 

Kontakt

Har du forslag til temaer eller gæster blandt Forsvarsakademiets undervisere og analytikere, er du velkommen til at kontakte Forsvarsakademiets Kommunikationssektion, der producerer podcasten, på fak-ktp-kom@mil.dk.