Overblik
Uddannelser
Efteruddannelse
Skoler
Det overordnede formål med prisen er at sætte fokus på de mange dedikerede medarbejdere inden for uddannelse og læring i Forsvarsministeriet koncern.
Foto: Forsvarsakademiet
Det overordnede formål med prisen er at sætte fokus på de mange dedikerede medarbejdere inden for uddannelse og læring i Forsvarsministeriet koncern – og ikke mindst påskønne et af de mange spændende og inspirerende undervisnings- og udviklingsprojekter, som er eller bliver gennemført, samt at sætte særlig fokus på medarbejdere(n), der yder noget særligt i dagligdagen til glæde, inspiration og nytte for de studerende, kursusdeltagere, elever, soldater eller medarbejdere generelt i Forsvarsministeriets Koncern.
Kender du en underviser (lærer/faglærer/instruktør), en medarbejder, en gruppe, et undervisnings-/uddannelsesprojekt eller et initiativ i Forsvarsministeriets koncern, der er ekstraordinært, inspirerende, udviklende eller lærende? Så indstil ham, hende, dem eller projektet til Forsvarets Uddannelsespris.
Prisen uddeles ved Forsvarsakademiets Uddannelseskonference den 4.-5. februar 2025.
Kandidater til prisen skal indstilles efter ét eller flere af nedenstående indstillingskriterier. Underviseren, medarbejderen, gruppen eller projektet har:
Ved indstilling skal indstillingsskema samt allonge til indstillingsskema (Samtykkeerklæring) anvendes.
Indstillingen til Forsvarets Uddannelsespris skal være Forsvarsakademiets Uddannelsescenter i hænde senest den 29. oktober 2024 kl. 12.00.
Indstillingsskema med allonge sendes til: FAK-KTP-UC@mil.dk
De indstillede vurderes af en dommerkomite på fem personer fra henholdsvis Forsvarsakademiet Uddannelsescenter og Netværksgruppe Pædagogik i Forsvaret.
Netværksgruppe Pædagogik i Forsvaret
Forsvarsakademiets Uddannelsescenter
Afhængigt af hvor mange der indstilles, nominerer dommerkomiteen et antal indstillede, som skal præsentere deres arbejde på Forsvarsakademiets Uddannelseskonference. Herefter stemmer deltagerne på konferencen om, hvem der skal vinde Forsvarets Uddannelsespris.
Vinderen er Forsvarets Uddannelsespris 2023 er Projektorganisationen for udvikling af Arktisk Basisuddannelse ved Arktisk Kommando, Kaptajn Anders Kastoft.
Projektorganisationen har med nytænkning, integration af Forsvarets samlede kompetencepulje samt inddragelse og samarbejde med grønlandske myndigheder og fagpersoner udviklet Arktisk Basisuddannelse.
Udviklingen af Arktisk Basisuddannelse vil have en enorm effekt for de grønlandske unge, ved at tilbyde en helt ny uddannelsesdimension og kompetenceudvikling i Grønland. Forsvaret har aldrig før gennemført en basisuddannelse i Grønland, eller i Danmark, der muliggør videreuddannelse i hele Forsvaret.
Uddannelsen er modulopbygget, og indeholder ud over undervisning fra uddannelsens egne instruktører og Forsvarets skoler, særlige moduler fra beredskabsmyndighederne.
Eleverne modtager undervisning fra grønlandske instruktører ved henholdsvis Redningsberedskabet og Politiet. Sideløbende med det militære uddannelsesspor, tilbydes eleverne opkvalificering af relevante fag i folkeskolen, mhp. at kunne bestå folkeskolens afgangsprøve.
I udviklingsforløbet har der været særlig fokus på grønlandsk forankring og at imødekomme de civile beredskabsmæssige behov, samt på inddragelse af de grønlandske undervisningsmyndigheder.
Arktisk Basisuddannelse sigter ikke mod uddannelse til et specifikt job efter uddannelsen, men bidrager til at eleverne står på et solidt fundament af kompetence, selvindsigt og gå-på-mod til deres næste job eller uddannelse. Der vil ved gennemførsel af Arktisk Basisuddannelse og det valgfrie perspektiveringsforløb, blive udfærdiget en individuel bedømmelse, som kan bruges ifm. fremtidig jobsøgning.
En gennemført Arktisk Basisuddannelse muliggør ansøgning om optagelse på Forsvaret funktionsuddannelser i hhv. Søværnet, Flyvevåbnet og Hæren.
Prisen blev uddelt ved Forsvarsakademiets Uddannelseskonference 2023.
Teamet på ved Uddannelsescenter Fly (UDD FLY) arbejder målrettet på udvikling af de pædagogiske rammer og har igennem de sidste par år gennemført store udviklinger, hvor følgende bl.a. er blevet styrket og forbedret for at optimere læringen.
Mulighederne for fjernundervisning, realistiske uddannelsesrammer, IT sharepoint til understøttelse af uddannelsesmaterialer, rollespil for eleverne og 3D printning af uddannelsesmaterieler.
Træningsvejledere Maria K. Albrechtsen og Anders R. Thomsen fra Center for Militærfysisk Træning Team Region MIDT har i forbindelse med covid-19 hjemsendelsen fremstillet læringsvideoer, der blev formidlet via Forsvarsministeriets Personalestyrelse og udgivet til brug for alle på YouTube. Træningsvideoerne er blevet anvendt af kommende værnepligtige som forberedelse til deres personlige mentale- og fysiske træning. Du kan se videoerne her.
Er stort og velfortjent TILLYKKE til vinderen af Forsvarets Uddannelsespris 2019, major Torben Nygaard, ved Føringsstøtteregimentets fjernundervisningselement. Torben Nygaard var indstillet for sit mangeårige arbejde med udbredelse og udvikling af fjernundervisning og læringsaktiviteter i Forsvaret – ”Inspektor Gadget”.
Vinderne af Forsvarets Uddannelsespris 2018 KN Peter Hartvig Andersen og SSG Mikael Dommerby Knipschildt var indstillet af HVS og HSGS.
Der var ingen tvivl om, at det var fem meget flotte nomineringer og som vinderne udtrykte det kort efter modtagelsen af prisen:
"Vi er både glade og overraskede. Vi vidste, at vi ville få konkurrence til stregen, da vi var oppe mod fire rigtig stærke kandidater til prisen. Det er en dejlig anerkendelse at få," lød det fra de to vindere, kort efter de havde modtaget prisen på Forsvarsakademiets Uddannelseskonference 2018, der fandt sted 2. – 3. oktober på Skive Kaserne.
De andre nominerede til prisen var MJ Hans Lundsgaard, OK Frank Jeppesen, studielektor Louise Gro Frølund og AG Militær Fysisk Træning.
Forsvarsakademiets uddannelsespris gik i 2015 til Team-instruktørvirke fra Air Force Training Centre (AFTC), for Deres udvikling af ny instruktøruddannelse i Flyvevåbnet.
Prisen blev overrakt af stabschef ved Forsvarsakademiet Kommandør Christian Rune til Team-Instruktørvirkes repræsentant Oversergent Søren Romvig Jensen.
Begrundelsen for at prisen gik til Team-Instruktørvirke ved AFTC, kan læses i nomineringen, hvor der bl.a. står: ”At uddannelsen er blevet væsentlig mere funktionel end den var tidligere. Der er med den nye undervisningsmodel udviklet et redskab for at sikre overblik og en rød tråd for soldaten".
Forsvarsakademiet ønsker endnu engang tillykke med uddannelsesprisen.
Vinder af Forsvarets Uddannelsespris 2014 Michal Riber fik prisen overrakt af oberstløjtnant Helge Frøsig, Forsvarsakademiets Institut for Pædagogik, Fjernundervisning og Uddannelsesteknologi.
Ny uddannelsespris til Telegrafregimentet Forsvarsakademiet første uddannelsespris gik til premierløjtnant Michal Riber for hans initiativ ”Optimering af læring” ved Telegrafregimentet.
Forsvarsakademiet havde forinden modtaget 26 indstillinger til prisen, hvoraf en enig dommerkomité vurderede og fandt fem projekter, som skilte sig ud og levede op til et eller flere af de opstillede indstillingskriterier. Vinderen blev fundet ved, at deltagerne under konferencen kunne stemme på et af de nominerede projekter. Michal Riber fik prisen for hans vedholdende og ihærdige arbejde med at motivere den øvrige lærerstab ved regimentet.
Forsvarsakademiet ønsker endnu engang tillykke med uddannelsesprisen.
Forsvaret har indstiftet prisen i samarbejde med Netværksgruppe Pædagogik i Forsvaret, under Forsvarschefens Uddannelsesforum.