Seahawk-helicopter

Foto: Forsvaret

Interessen for Grønland og Færøerne har været støt stigende de senere år som følge af den forøgede stormagtskonkurrence i Arktis og Nordatlanten, og med Ruslands angreb på Ukraine i 2022 er udviklingen kun taget til. Derfor er man på Forsvarsakademiet særligt glad for, at to forskningsprojekter med netop Færøerne og Grønlands sikkerhedspolitik i fokus har modtaget forskningsmidler. Det fortæller Jon Rahbek-Clemmensen, faglig leder på Center for Arktiske Sikkerhedsstudier på Forsvarsakademiet:

 

”Forskningsmidlerne gør det muligt at lave vigtig og konkret forskning på et område, der udvikler sig hastigt i disse år, ligesom vi forventer, at den nye viden kommer til at indgå direkte i undervisningen på Forsvarsakademiet. Endelig vil den nye forskning understøtte relevant myndighedsbetjening.”

 

Projekter øger den sikkerhedspolitiske forståelse

Helt konkret tæller forskningsmidlerne 5,6 millioner kr. og kommer fra Færøernes Forskningsråds særlige program for projekter om udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik i Nordatlanten (FASDINA). Midlerne tildeles først og fremmest til Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet) og Færøernes Universitet og en mindre andel vil gå til Forsvarsakademiet, der vil støtte op om arbejdet med at udmønte midlerne i konkret forskning.

 

Ifølge Jon Rahbek-Clemmensen vil forskningsprojekterne løbe henover de kommende tre år, og han forventer, at projekterne kommer til at øge de sikkerhedspolitiske kapaciteter i Grønland og på Færøerne i en tid, hvor international sikkerhedspolitik gennemgår store forandringer:

 

”Forskningsprojekterne kommer til at styrke samarbejdet og videndelingen på tværs af Ilisimatusarfik, Færøernes Universitet og Forsvarsakademiet, og det er vores forhåbning, at projekterne vil bidrage til sikkerhedsforståelsen i hele Rigsfællesskabet.”

 

Om forskningsprojekterne

Færøernes Forskningsråds særlige program for projekter om udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik i Nordatlanten (FASDINA) har uddelt 5,6 millioner kr. til de to projekter:

 

  • Det ene projekt forankres på Færøernes Universitet og undersøger, hvordan USA’s strategiske tilgang til Færøerne og Grønland har ændret sig de senere år, og hvordan de to rigsdele har udviklet deres strategiske praksisser for at håndtere interessen fra stormagter.
  • Det andet projekt forankres på Ilisimatusarfik og undersøger, hvordan småstater manøvrerer i stormagtsrivaliseringen, og hvilke lektier Grønland kan lære heraf. Lektor ved Forsvarsakademiet, Camilla Tenna Nørup Sørensen, vil bidrage til projektet.
Jon Rahbek-Clemmensen

Jon Rahbek-Clemmensen er faglig leder af Center for Arktiske Sikkerhedsstudier ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet. Hans forskning fokuserer på, hvordan Danmark, Færøerne og Grønland håndterer nye forsvars- og sikkerhedspolitiske udfordringer. Foto: Kamilla Elming Lausten, Forsvarsakademiet

Kontakt

Jon Rahbek-Clemmensen

Faglig leder af Center for Arktiske Sikkerhedsstudier ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet.

Telefon: +45 50 90 96 07

E-mail: jora@fak.dk