Jeanette Seritzzlev med ny bog.

På grund af den aktuelle sikkerhedspolitiske situationer er et særskilt kapitel dedikeret til en undersøgelse af, hvilken rolle informationskrig spiller i russisk militærstrategi. Foto: Kamilla Elming Lausten og forlaget Samfundslitteratur.

Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 blev en dyster påmindelse om, at information står helt centralt i vor tids krigsførelse.

 

Siden invasionen har militæranalytiker Jeanette Serritzlev fulgt nøje med i, hvordan begge parter af krigen har brugt sociale medier, taler og begivenheder som aktive elementer i deres krigsførelse. I en ny bog forklarer hun, hvilken betydning informationskrigs har i moderne krigsførelse.

 

I bogen anskues information som et magtinstrument, stater kan anvende, og som konkrete aktiviteter, der udføres med henblik på at påvirke en målgruppe. Undervejs præsenteres læseren for en række analyseredskaber, forskellige typer af påvirkning – såsom propaganda, fake news og desinformation – samt eksempler på politisk krigsførelse, hybride trusler og russisk informationsstrategi.

 

På grund af den aktuelle sikkerhedspolitiske situationer er et særskilt kapitel dedikeret til en undersøgelse af, hvilken rolle informationskrig spiller i russisk militærstrategi. Derfor håber Jeanette Serritzlev, at bogen kan være med til at vise, hvordan moderne teknologi og globalisering har forandret kamppladsen.

 

”Skellet mellem krig og fred udviskes i stigende grad, og kamppladsen befinder sig nu alle vegne. Bogen giver derfor en samlet og dansksproget introduktion til informationskrig og de underliggende emner såsom påvirkning og propaganda,” siger hun.

 

Kampen om narrativet fortsætter

Som Jeanette Serritzlev selv skriver i bogens forord, begyndte informationskrigen mellem Rusland og Ukraine længe før invasionen den 24. februar 2022.

 

Ifølge hende er informationskrigen fortsat et element i både den strategiske krigsførelse og i kampene på jorden - og kampen om narrativet vil fortsætte, længe efter kamphandlingerne er ovre.

 

”Jeg ville gerne forsøge at illustrere, at informationskrig og påvirkning dækker over en bred vifte af aktiviteter, og at det selvfølgelig indgår i en større politisk-strategisk sammenhæng," siger hun og fortsætter:

 

"Der er – også på dansk - skrevet masser om propaganda og fake news, men jeg vil gerne sætte det ind i en større ramme, hvor blandt andre statslige aktører kan anvende information på niveau med andre magtinstrumenter og med henblik på at opnå strategiske mål.”

 

Bogen henvender sig til studerende inden for samfundsvidenskaberne, Forsvarets uddannelser, journalistik og kommunikation – og andre med interesse for, hvordan påvirkning og propaganda præger den moderne virkelighed.

 

Bogen ’Informationskrig: Påvirkning og propaganda i moderne krigsførelse’ er skrevet af Jeanette Serritzlev og udgives af forlaget Samfundslitteratur.

Jeanette_Serritzlev

Jeanette Serritzlev er militæranalytiker ved Center for Værnsfælles Operationer og har speciale i Information Warfare. Foto: Kamilla Elming Lausten.

Læs bogen

’Informationskrig: Påvirkning og propaganda i moderne krigsførelse’

Forfatter: Jeanette Serritzlev

Forlag: Samfundslitteratur

 

Læs mere og køb bogen her