[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

Der er stigende fokus på den maritime sikkerhed i Guineabugten. Op imod 90% af kidnapninger til søs sker i dette farvand, og området er nu den mest piraterihærgede del af verden. Den ustabilitet kan true dansk skibsfart i regionen, og usikkerheden kan på længere sigt sprede sig. Samtidig oplever de maritime myndigheder, som skal sikre lov og orden i Guineabugten, talrige problemer i samarbejdet og koordinationen, hvilket gør det sværere at bekæmpe pirateri.

Center for Stabiliseringsindsatser (CFS) ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet og Kofi Annan International Peacekeeping Training Centre (KAIPTC) har derfor i samarbejde arrangeret konferencen ”Challenges and Prospects for International Cooperation on Maritime Domain Awareness in West Africa”. Konferencen fandt sted 6.-7. februar i Accra, Ghana og var et forsøg på at styrke samarbejdet mellem de maritime myndigheder i regionen.

Et forum for dialog og samarbejde
Konferencen bragte myndighedspersoner og maritime aktører sammen i et forum, hvor de kunne stille skarpt på de udfordringer, der er i samarbejdet, samt et forum, hvor de kunne opstille mulige løsninger og facilitere det regionale samarbejde.

En sådan konference er vigtigt af tre grunde. For det første er sådanne møder mellem mennesker det første skridt på vejen til at skabe tillid og professionelle netværk, som er nødvendige for et (bedre) samarbede. For det andet kan mødet mellem aktører, som arbejder med maritim sikkerhed på daglig basis, være med til at afsløre de problematikker, som findes i samarbejdet. For det tredje fører det til, at man kan danne konstruktive løsningsforslag og komme med anbefalinger med udgangspunkt i erfaringer.

Projektet er inspireret af konceptet Facilitated Dialogue, som CFS udgav for få måneder siden. Læs artiklen ”Ny programteori sætter fokus på, hvorfor og hvordan dialog skaber stabilisering” her.

Et internationalt fælles samarbejde om den maritime sikkerhed i Guineabugten
På konferencen deltog myndighedsrepræsentanter fra Nigeria, Benin, Togo, Ghana og Elfenbenskysten. Cheferne for FAK og KAIPTC, Kontreadmiral Henrik Ryberg og Generalmajor Francis Ofori, Chefen for den ghanesiske flåde, Kontreadmiral Seth Amoama, Danmarks ambassadør til Ghana, Tove Degnbol samt Professor Kwesi Aning fra KAIPTC åbnede konferencen. Derudover deltog repræsentanter fra Danske Rederier, Dansk Institut for Internationale Studier, European External Action Service og United Nations Office on Drugs and Crime.

I forlængelse af konferencen mødtes chefen for Forsvarsakademiet, kontreadmiral Henrik Ryberg, desuden med kontreadmiral Moses Beick-Baffour, som er chef for Ghana Armed Forces Command and Staff College.

Læs mere om konferencen og key findings i dette communiqué.

Om konferencen og Freds- og Stabiliseringsfonden
Konferencen er en del af Freds- og Stabiliseringsfondens maritime sikkerhedsprogram for Guineabugten. Programmets formål er at styrke regional maritim sikkerhed i området ved at styrke myndighedshåndhævelse og samarbejde på nationalt og regionalt plan. Konferencen blev realiseret med økonomisk støtte fra Freds- og Stabiliseringsfonden.

CFS arbejder også med lignende projekter i andre konfliktzoner, blandt andet i Afghanistan/Pakistan. Her kan du blandt andet læse om den seneste internationale konference i Islamabad, hvor afghanere, pakistanere og prominente internationale forskere mødtes for at diskutere fremtiden for den afghanske fredsproces og bidrage med konkrete bæredygtige anbefalinger til forhandlingerne.