[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

Siden USA og de øvrige NATO-lande engagerede sig militært i Afghanistan efter 9/11, er der blevet brugt flere penge i forsøget på at genopbygge Afghanistan, end der blev på at genopbygge Europa efter 2. verdenskrig med Marshall-hjælpen. Men efter 15 års indsats i Afghanistan har Vesten stadig ikke set de ønskede resultater.

En central konflikt er forholdet mellem Afghanistan og Pakistan, og Pakistan er ofte blevet beskyldt for at stå i vejen for fred og stabilisering i Afghanistan ved at holde hånden over Taleban. Forsvarsakademiet har spurgt general Asad Durrani, der i årene 1990-1992 var chef for efterretningstjenesten ISI i Pakistan, om landets rolle i konflikten.

- Taleban viser ingen interesse i at gå imod Pakistan, så vi har ingen grund til at jage dem. Hvis nogen tror, at vi under de omstændigheder vil skabe nye, interne fjender, vende de grupper imod os, der ikke som udgangspunkt er imod os, bare på grund af nogle penge, der er blevet kastet efter os, så er man indbildsk. Det er et selvmord vi ikke er parate til at begå, for at være ærlig, siger Asad Durrani til Forsvarsakademiet i et interview, du kan se i fuld længde her. 

Præcist hvor mange penge, USA har brugt på Afghanistan i forhold til Europa efter 2. verdenskrig, afhænger af beregningsmetoder. Men man kan ikke komme uden om, at resultaterne af de to respektive pengeindsprøjtninger langt fra kan sammenlignes. David Vestenskov, der er tilknyttet AFPAK-programmet ved Forsvarsakademiet uddyber:

- Målet med at gå ind i Afghanistan var at fjerne Taleban fra magten og skabe fundamentet for en fredelig og stabil udvikling. Men med et stigende antal områder uden for den afghanske regerings kontrol, korruption blandt civile såvel som militære institutioner i landet og en sikkerhedsstyrke, der stort set udelukkende er eksternt finansieret, så tårner udfordringerne sig fortsat op for landet. Usikkerheden betyder, at jorden fortsat vil være gødet for, at forskellige oprørsbevægelser – herunder Taleban – også fremadrettet vil have held med at skabe frygt og vinde sympati blandt civilbefolkningen, forklarer David Vestenskov.

Udover at styrke det samarbejde mellem Afghanistan, Pakistan og Danmark, som AFPAK-programmet har grundlagt og koordinere fremtidige projekter, så var formålet med turen til regionen også at få en status på sikkerhedssituationen.

Det er der kommet en række interviews og diskussioner ud af - med General Asad Durrani - tidligere chef for efterretningstjenesten i Pakistan (ISI), Raoof Hasan - administrerende direktør for Regional Peace Institute i Pakistan, Halimullah Kousari - forskningschef ved Centre for Peace and Conflict Studies i Afghanistan and Brigadegeneral Farid Ahmadi - ansvarlig for operationer, Forsvarsministeriet i Afghanistan. Du kan derudover se en kort videoreportage fra den kvindelige enhed ved The Afghan National Army Officer Academy, Afghanistans svar på Forsvarsakademiet, som er begyndt at uddanne kvindelige kadetter, og interviews om akademiets nye bibliotek, der er bygget med væsentlig økonomisk støtte fra Danmark.