[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

Information opfattes i demokratier som lavere rangerende end andre elementer af national magt. Men i virkeligheden er information det aspekt, som al anden magt udspringer fra. Vores modstandere har fanget den pointe – vi har fejlet. Den påstand vil forfatter og ekspert i offentlig diplomati Matt Armstrong bl.a. uddybe ved lanceringen af bogen  #TheWeaponizationOfSocialMedia af Thomas Nissen, Forsvarsakademiet.

I demokratier til autokratier er information en værdifuld ressource, der i stigende omfang er svær at kontrollere. Sådan skal det også være. Men, 'brugen af de sociale medier som våben’, som Thomas Nissen så godt formulerer det, er på en og samme tid baseret på og gør det muligt at komme ud af farlige spor. Det omfatter blandt andet nye steder, man kan lægge sin loyalitet, muligheden for at glide ind og ud af forskellige identiteter, den opfattede gennemsigtighed på tværs af slagmarker og diplomati samt en manglende evne til at forholde sig kritisk til kommunikation, hvilket er sammenfaldende med de faldende standarder inden for journalistik.

Ved boglancering for sin nye bog, #TheWeaponizationOfSocialMedia, vil Thomas Nissen præsentere sit forskningsarbejde inden for konsekvenserne af brugen af sociale medier i krigsførelse.

#TheWeaponizationOfSocialMedia tilbyder værktøjer til at forstå, hvordan sociale netværksmedier former global politik og nutidige konflikter ved at undersøge deres rolle som platform for indsamling af efterretningsoplysninger, målrettede indsatser, cyber-operationer, psykologisk krigsførelse og kommando- og kontrolaktiviteter. Gennem disse viser #TheWeaponizationOfSocialMedia både mulighederne og begrænsningerne med sociale netværksmedier i samtidige konflikter og bidrager til teori om og fortsatte studier af nutidige konflikter.


Om forfatteren:

Thomas Elkjer Nissen, MA, M.sc., har siden 2001 været tilknyttet Forsvarsakademiet som militæranalytiker med ansvarsområderne; strategisk kommunikation, cyber-krigsførelse, informationsoperationer og psykologiske operationer, som han forsker, underviser og rådgiver inden for. Han har udviklet og afholdt kurser og seminarer på Forsvarsakademiet, og har samtidig fungeret som rådgiver på højt niveau, både nationalt og inden for NATO. Han har tidligere udgivet en serie af artikler, kapitler og briefs inden for hans forskningsområder, senest har han arbejdet på tekster som “Strategy and Strategic Communication”, “Narrative Led Operations”, “Islamic State´s Media Warfare” og “The Weaponization of Social Media”. 


Program:

Velkomst, Dekan Ole Kværnø

The Weaponization of Social Media, Thomas Nissen, Forsvarsakademiet

Anmeldelse, Matt Armstrong, forfatter og lektor inden for offentlig diplomati og internationale medier

Hvordan sociale medier påvirker mediernes dækning af krige og konflikter, Louise Windfeld-Høeberg, journalist og radiovært på Radio24syv

Vin og snacks