Overblik
Uddannelser
Efteruddannelse
Skoler
Center for Luft- og Rumoperationer er Forsvarsakademiets videnscenter inden for luft- og rumoperationer.
Foto: Lockheed Martin
Center for Luft- og Rumoperationers (CAO) medarbejdere kommer alle fra operative karriereforløb i Flyvevåbnet og har herved stor praktisk erfaring samt kompetencer inden for det luftmilitære domæne.
Motto: Ad caelum et ultra. To heaven and beyond. Heraldik: Sværdet symboliserer mod, kamp, åndeligstyrke og sejr (da det vender opad). Skæftet på sværdet er det samme som på Forsvarsakademiets våbenskjold. Vingerne på sværdet er de samme som Flyvevåbnets vinger. Stjernebilledet Skytten symboliserer, at centeret er født den. 1. december. Himlen er i Flyvevåbnets blå farve og toner sig op i sort, der symboliserer rummet.
Centeret planlægger og gennemfører uddannelse i luft- og rumoperationer på Forsvarets officersskoler og videregående uddannelser. Uddannelsernes indhold spænder fra en grundlæggende forståelse af luftoperationer og luftmagt, til den strategiske udnyttelse af luftmagt samt forståelse for rumoperationer, herunder hvordan rumoperationer støtter luftoperationer og er en integreret del af missilforsvar.
Ligeledes er vi ansvarlig for gennemførelsen af flere diplommoduler, der har fokus på, hvordan Flyvevåbnets kapaciteter kan bringes i anvendelse i en given konflikt samt hvordan planlægning og indsættelse af lugtmagt foregår i NATO-regi.
Centeret gennemfører desuden flere efteruddannelser, der har fokus på anvendelsen af luftmagt, og hvorledes flyvende kapaciteter kan anvendes til at gennemføre luftoperationer.
Center for Luft- og Rumoperationer vejleder og bidrager med ekspertviden samt undervisning på nogle af modulerne på Forsvarets Master i Militære Studier (MMS).
Vi indgår i forskellige faglige projekter og er med til at skrive undervisningsmateriale, bøger samt give input til doktrinudvikling inden for området. Medarbejderne holder sig løbende opdaterede om den nyeste viden om luftmagt gennem forskning, studie og udvikling samt deltagelse i internationale operationer og/eller øvelser. Centeret deltager aktivt med sin viden og bidrager ofte til den offentlige debat inden for luft- og rumoperationer. På den måde er vi med til at sætte fokus på emnet og løfte den generelle viden inden for området.
Center for Luft- og Rumoperationer bidrager til et øget vidensniveau om luft- og rumoperationer til både eget værn samt Forsvaret som helhed. Eksempelvis har vi et tæt samarbejde med Forsvarskommandoens Kapacitetsudviklingsafdeling for luftoperationer, der også leverer undervisningskapacitet til centeret.
I Forsvarets Forskningsdatabase finder du publikationer, aktiviteter, presseklip og forskningsprojekter fra Center for Luft- og Rumoperationer.
“The air domain, shaped by the air environment, is unique. It uses the air operating environment which surrounds the globe and overlays the land and sea, theoretically allowing aircraft access to any point on Earth. The air domain can be applied independently or in combination with the other operational domains to achieve decisive impact through joint operations.”
“Space, as an operational domain, is affected by specific physical characteristics and attributes. The space domain provides capabilities for a wide range of systems operating across all domains.”
Ovenstående citater stammer fra NATO-doktrinen AJP-3.3 Joint Air And Space Operations, der er NATO’s og Danmarks gældende doktrin for anvendelse af luft- og rummagt. Indholdet i doktrinen bygger på mange års tanker om luft- og rummagt samt erfaringer fra praksis.
Must-listen podcasts om luft- og rummagt.
Nogle af de særligt betydningsfulde tanker og erfaringer har vi samlet i nedenstående læseliste, der giver en grundlæggende forståelse for, hvad luft- og rummagt er, og hvordan det har udviklet sig, til hvad luft- og rummagt er i dag.
Nedenstående filmliste, giver ligeledes en grundlæggende forståelse for, hvad luftmagt er, hvordan det har udviklet sig, til hvad luftmagt er i dag.
Vi har udviklet en række korte individuelle undervisningsforløb. Undervisningen er tænkt som genopfriskning eller kompetenceudvikling af specifikke emner.
Hvert forløb tager mellem to og ti timer at gennemgå og er sat sammen af en blanding mellem tekster, undervisningsvideoer, podcasts og filmklip. Du kan tage hele eller dele af de forløb, du ønsker. Det kræver ikke nogen tilmelding og er lige til at gå til.
Hold øje med siden, der vil løbende komme nye emner. Du er også velkommen til at kontakte os med forslag til nye emner.
God fornøjelse!
CAO er en dynamisk arbejdsplads med gode muligheder for personlig udvikling og faglig sparring. Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til CHCAO (FAK-IMO-AO01), hvis du vil vide mere.
Hvis du er studerende og interesserer dig for luft- og rummagt er det muligt at komme i praktik ved Center for Luft- og Rumoperationer. Nedenfor kan du læse Sofias oplevelse af at være i praktik:
”I min tid som praktikant har jeg haft mulighed for at udvikle mine akademiske kompetencer og få en fornemmelse for, hvordan det er at arbejde med forsvars- og sikkerhedspolitik.
Arbejdet har givet mig mulighed for at udvikle mine analytiske evner og givet mig nye kompetencer, som jeg kan bruge i mit videre studie og fremtidige karriere. Jeg har indgået i en professionel arbejdsplads, hvor jeg har følt, at mit arbejde blev værdsat og gjorde en forskel. Ikke mindst har jeg også fået skabt et godt netværk, og jeg har fået nogle uforglemmelige oplevelser, som jeg ellers ikke ville have fået, hvis jeg ikke havde været praktikant på CAO.
Jeg kan derfor kun opfordre andre til at søge stillingen som praktikant på Center for Luft- og Rumoperationer.”
Sofia, praktikant ved Center for Luft- og Rumoperationer i 2024. Foto: Marie Prangsgaard, Forsvarsakademiet
Major Karsten Marrup
FIIN: FAK-IMO-AO01
E-mail: kama@fak.dk
Telefon: +45 72 81 70 00
Telefon direkte: +45 72 81 73 49
Mobil: +45 22 43 59 85