Uddannelse
Overblik
Grunduddannelser
Videreuddannelser
Skoler
Formålet med Strategisk Ledelse for chefer er at styrke kvaliteten af deltagerens strategiske militære chefvirke.
Foto: Anders Fridberg
KiSL del 1. (det obligatoriske forløb) er nu planlagt d. 17. – 21. MAJ 2021 med mulighed for, sammen med deltagere fra KiSL 2021-2 holdet, at deltage på udvalgte 12-12 tilvalgsmoduler i perioderne: d. 23. august til 27. august 2021 og d. 27. september til 1. oktober 2021, samt på KiSL del 2 d. 29. november – 3. december 2021.
12-12 tilvalgsmodulerne kommer til at ligge i følgende perioder:
Formålet med Strategisk Ledelse for chefer er at styrke kvaliteten af deltagerens strategiske militære chefvirke.
Kursus i Strategisk Ledelse for chefer (KiSL) er værnfælles og er rettet mod oberstløjtnanter og kommandørkaptajner samt tilsvarende civile på C400-niveau.
Herudover kan kurset, i særlige tilfælde, søges af majorer og orlogskaptajner på M331/332-niveau og tilsvarende civile på C300-niveau. Det kræver dog, at man enten fungerer i en M400- eller C400-stilling, eller at man umiddelbart står for udnævnelse til M400 eller C 400-niveauet.
I udgangspunktet vil medarbejdere i M400 og C400 stillinger blive prioriteret først.
Efter gennemførelsen af kursus vil kursisten have opnået følgende viden, færdigheder og kompetencer:
Viden
Færdigheder
Kompetencer
Ved deltagelse på Kursus i Strategisk Ledelse for chefer opnår deltagerne:
Opbygning af kursus i Strategisk Ledelse for chefer (KiSL)
Forsvarets kursus i Strategisk Ledelse for chefer (KiSL) er et ledelseskursusforløb, der både tilbyder ”fleksibilitet” og muligheden for et ”sammenhængende kursusforløb”. Kursets overordnet formål er at styrke kvaliteten af deltagerens strategiske og ressource-disponerende militære chefvirke, således de bliver i stand til at skabe og vedligeholde eget ledelsesrum.
Således tilbyder KiSL et Blended Learning kursusforløb til to typer af aftagere:
Begge muligheder indledes med et fem dages obligatorisk grundmodul i strategisk ledelse i Forsvaret, som etablerer forudsætninger for, at deltagerne efterfølgende kan designe deres eget læringsrum gennem deres valg.
I overensstemmelse med den røde tråd i Forsvarets uddannelser handler læringsmålene om at skabe resultater igennem en stor organisation enten i det operative militære fagmiljø med stort føringsansvar eller i det administrative styrelsesområde, gennem udøvelse af chefvirke med et samlet opgave-, personale- og økonomiskstyringsansvar i koncernens helhedsforståelse.
Herefter kan deltagerne vælge at fordybe sig i specifikke roller i chefvirket (jf. nummererede 12/12-seminarmoduler i figuren). Antallet af seminarer vil udvikle sig over tid og derved skabe mulighed for livslang læring. Efter ønsker og behov kan deltagerne vælge Strategisk Ledelse, del 2, hvor de kan arbejde videre med udvikling af deres strategiske ledelsestilgang. Modulernes begrænsede omfang af tilstedeværelsesundervisning muliggøres af digital læring (lilla symbol).
Kursusforløb
De udbudte 12/12-seminarmoduler udvikles og gennemføres i samarbejde mellem FAK og militære myndigheder, der udgør Forsvarets fagligheder indenfor de forskellige dele af kurset.
Pædagogisk metode
Kursets moduler har indlæg af Forsvarets topchefer og inspirerende eksterne indlæg. Læringen gennemføres ved Blended Leaning. På kurset vil der derfor være net-baserede læringsaktiviteter samt tilstedeværelseaktiviteter i form af foredrag, gruppearbejde og individuelt arbejde. For kursister, der vælger at tage hele forløbet som sammenhængende forløb, dannes der læringsgrupper, der tilstræbes at være gennemgående i alle moduler, idet grupperne på 12/12-seminarmoduler kan få tilgang af kursister, der har valgt den fleksible ordning. I læringsgrupperne arbejdes der dels med net-baseret læringsaktiviteter, forståelsen af de teoretiske præsentationer, som gives på kurset, og med egne strategiske udfordringer i rollen som chef. I den forbindelse vil din egen enhed danne udgangspunkt for en selvvalgt case, hvor der tilbydes sparring med ligeværdige chefer.
Mellem modulerne skal deltagerne indgå i et net-baseret læringsmiljø, hvor der skal arbejdes med egen case, og der vil være pensum til forberedelse, både før og mellem tilstede-værelsesperioderne. Det er vigtigt, at du kan afsætte tid til forberedelsesarbejdet og net-baseret læringsaktiviteter mellem modulerne.
Inden modul 1 udfyldes et CV og en ambition for deltagelse i kurset.
Kursets samlede belastning er beregnet således: | |
Deltagelse i tre moduler á op til 39 timer | 117 timer |
Afslutnings modul á 32 timer | 32 timer |
Net-baseret læringsaktivitet inkl. alm. forberedelse | 127 timer |
Arbejde med egen case | 20 timer |
Samlet belastning: | 296 timer |
Prøvebestemmelser / Certificering
Der er ingen udprøvning for enkeltdelene af KiSL, herunder det obligatoriske modul, Strategisk Ledelse, del 1. Ved fuld deltagelse i det obligatoriske modul modtager kursisten et diplom. Endvidere vil der være mulighed for et samlet kursusbevis for hele KiSL, hvis kurset erhverves som samlet forløb, der afsluttes med modulet Strategisk Ledelse, del 2. Her kræves foruden deltagelse i del 1 og del 2 deltagelse i minimum fire af mellemliggende 12/12-seminarmoduler.
Der vil være forberedelse før og mellem modulerne. Alle nødvendige informationer, vil i den sammenhæng, kunne hentes på kursets læringsportal. Herudover vil tematikker for 12/12 seminar-modulerne løbende blive slået op.